Oglaševanje

S to sestavino bo polenta vedno popolno kremna in neverjetno okusna

author
N1
18. nov 2025. 16:47
polenta
Foto: PROFIMEDIA

Ta sestavina spremeni polento v pravo poslastico – poskusite in se prepričajte.

Oglaševanje

Polenta je že dolgo sinonim za hitro, toplo in domače udobje na krožniku. Toda z eno preprosto skrivnostjo lahko ta vsakdanja jed postane pravo gurmansko doživetje, ki prepriča tudi najbolj zahtevne brbončice. Kot razkriva portal Krstarica, je ključ v dodatku, ki polenti podari bogato aromo in izjemno kremnost – in ko jo enkrat poskusite, se ji ne boste mogli več upreti.

Zakaj je polenta tako priljubljena?

Polenta je ena tistih jedi, ki nas nikoli ne pusti na cedilu. Je hitro pripravljena, cenovno dostopna in vsestranska. Pogosto se znajde na mizah kot zajtrk, večerja ali topla priloga, ki poteši lakoto.

A kot pri številnih tradicionalnih jedeh se tudi pri polenti skriva prostor za ustvarjalnost. Z nekaj premišljenimi dodatki lahko preprosta jed postane specialiteta, ki bi jo brez sramu postregli tudi gostom.

Skrivna sestavina, ki naredi čudež

Osnova recepta ostaja enostavna, toda pravo čarobnost ustvari kombinacija dveh dodatkov: hrustljavo prepražena, drobno sesekljana slanina in nariban sir, ki ob vmešavanju v vročo polento ustvari svilnato teksturo in bogat, poln okus. Ta duo poskrbi, da je vsak grižljaj prijetno slan, aromatičen in pravo razvajanje.

Rezultat? Polenta, ki ni več zgolj priloga, temveč samostojen obrok, za katerega bodo gosti prosili za še dodatno porcijo.

Recept za najbolj kremno polento

Sestavine

  • 500 g polente
  • 100 g drobno sesekljane slanine
  • 1,5 l vode
  • 1 žlica masti
  • 150 g sira
  • 1/2 čajne žličke soli
  • malo olja

Priprava

Na dno široke ponve vlijte nekaj kapljic olja. Ko se segreje, dodajte sesekljano slanino in jo pražite, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava. Odstranite jo in položite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

V isto ponev prilijte vodo, dodajte mast in sol ter segrevajte do vretja. Nato odstavite z ognja in ga zmanjšajte.

Polento ob stalnem mešanju počasi vsipajte v vročo vodo. Ko se masa začne zgoščevati, ponev vrnite na štedilnik in mešajte, da dobite gladko in gosto teksturo.

V vročo polento vmešajte hrustljavo slanino in nadrobljen sir. Dobro premešajte, da se sir stopi in enakomerno porazdeli.

Polento prelijte v sklede ali na krožnike. Po želji jo lahko dodatno okrasite s trakovi slanine.

Z dodatkom slanine in sira polenta pridobi novo razsežnost – postane jed, ki je hkrati preprosta in razkošna. Idealna je za hladnejše dni, ko si želimo nekaj toplega, domačega in hitro pripravljenega.

Poskusite to različico in kmalu boste ugotovili, zakaj vsi sprašujejo po receptu.

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Srčki med Gibanjem Svoboda in SDS

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih